Μαραθώνας - Θερμοπύλες

thermopyles-banner

Είναι από τους πιο ιστορικούς δήμους της Ελλάδας παγκοσμίως. Έγινε γνωστός από την ομώνυμη μάχη το Σεπτέμβριο του 490 π.Χ. μεταξύ Αθηναίων (Πλαταιών) και Περσών. 

Η Μάχη του Μαραθώνα, διεξήχθη τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο του 490 π.Χ, αποτελεί σύγκρουση μεταξύ των Ελλήνων (Αθηναίοι και Πλαταιείς) και των Περσών κατά την πρώτη εισβολή των Περσών στην Ελλάδα.

Μετά την αποτυχία της Ιωνικής Επανάστασης, ο Δαρείος συγκέντρωσε μεγάλη δύναμη για να εκδικηθεί την Αθήνα και την Ερέτρια, οι οποίες είχαν βοηθήσει τους Ίωνες, κατά την Ιωνική Επανάσταση. Το 492 π.Χ, έστειλε δύναμη, υπό την ηγεσία του Μαρδόνιου αλλά ο περσικός στόλος καταστράφηκε από τρικυμία παραπλέοντας τον Άθω. Τελικά το 490 π.Χ., υπό τη διοίκηση του Δάτη και του Αρταφέρνη, ο περσικός στρατός κατέλαβε τις Κυκλάδες, κατέστρεψε την Ερέτρια και στρατοπέδευσε στον Μαραθώνα, όπου τους αντιμετώπισε δύναμη Αθηναίων και Πλαταιέων. Η μάχη έληξε με αποφασιστική νίκη των Ελλήνων - που οφειλόταν στην στρατιωτική ιδιοφυΐα του Μιλτιάδη - και οι Πέρσες αναγκάσθηκαν να φύγουν στην Ασία. (Πηγή Wiki)

 Μέρη που θα επισκεφθείτε:

  • Τύμβος Μαραθώνα - Πεδίο διεξαγωγής μάχης Μαραθώνα
  • Θερμοπύλες
  • Πλαταιές

 

Περιγραφή:

Θερμοπύλες:

Οι Θερμοπύλες είναι ένα ορεινό πέρασμα στην Ελλάδα. Η περιοχή έχει πάρει το όνομά της από κοντινές πηγές θερμού νερού και από τα στενά και δύσβατα περάσματα από τα οποία μπορούσε να πλησιάσει κανείς την περιοχή, τις πύλες, οι οποίες ήταν η Ανατολική, η Μεσαία και η Δυτική. Το όνομα αυτό φαίνεται να το έχει πάρει από τον μυθικό ήρωα Ηρακλή, ο οποίος έπεσε στα νερά των πηγών για να απαλλαγεί από τους πόνους που του είχε δημιουργήσει ο δηλητηριασμένος χιτώνας του Νέσσου που είχε κολλήσει στο σώμα του. Από τότε βγαίνουν οι αναθυμιάσεις από τις πηγές.

Για τους Αρχαίους Έλληνες ο χώρος αυτός ήταν ιερός. Οι Θερμοπύλες είναι κυρίως γνωστές εξαιτίας της Μάχης των Θερμοπυλών, το 480 π.Χ. μεταξύ των ελληνικών και περσικών στρατευμάτων. Τον καιρό του Λεωνίδα, το 480 π.Χ., το πέρασμα ήταν ένα στενό μονοπάτι (περίπου 12 μέτρα πλάτος) κάτω από το λόφο, το οποίο επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν στρατηγικά οι Έλληνες στρατιώτες για να εμποδίσουν τον υπεράριθμο περσικό στρατό. Σήμερα το πέρασμα των Θερμοπυλών φτάνει από 1.5 έως και 3 χιλιόμετρα πλάτος, εξαιτίας των αποθέσεων στις εκβολές του Σπερχειού.

Οι θερμές πηγές, από τις οποίες έχει πάρει το όνομα του το πέρασμα, υπάρχουν ακόμη στις παρυφές του λόφου.

Πλαταιές:

Οι Πλαταιές ήταν σπουδαία ιστορική πόλη της Βοιωτίας. Ο Όμηρος και ο Ηρόδοτος την μνημονεύουν με το όνομα Πλάταια, ο Θουκυδίδης, Στράβων και Παυσανίας με το όνομα Πλαταιαί. Οι Πλαταιείς έσπευσαν πρώτοι απ' όλους τους Έλληνες να παράσχουν τη συνδρομή τους με αποστολή 1000 πολεμιστών στο πλευρό των Αθηναίων στην Μάχη των Πλαταιών, όπου και ανηγέρθη στο πεδίο της μάχης ιδιαίτερος τάφος για τους γενναίους Πλαταιείς. Μάλιστα, μετά τη νίκη των Ελλήνων, οι Πλαταιές θεωρήθηκαν "Ιερή Πόλη", απαγορεύθηκε να επιτεθούν εναντίον τους άλλοι Έλληνες και κάθε χρόνο γίνονταν εκδηλώσεις τιμής για τη μάχη.

Εκδρομή:

Κατευθυνόμαστε Νότια από την Αθήνα και περνώντας από τα Μεσόγεια ώστε να δούμε τον Τύμβο του Μαραθώνα, εκεί όπου πραγματοποιήθηκε και η διάσημη μάχη του Μαραθώνα το 490 π.χ μεταξύ Ελλήνων και Περσών.
Μετά από 2 ώρες οδηγούμαστε στις Θερμοπύλες. Εκεί όπου 300 Σπαρτιάτες σταμάτησαν την εισβολή των Περσών και έπεσαν γενναία στο πεδίο της Μάχης πολεμόντας εναντίον 70,000 - 300,000 Περσών υπό τις εντολές του Ξέρξη. Εκεί μπορείτε να δείτε το άγαλμα του Λεωνίδα.
Στη συνέχεια κατευθυνόμαστε στις Πλαταιές όπου πραγματοποιήθηκε η μάχη των Πλαταιών κατά την δεύτερη εισβολή των Περσών στην Ελλάδα.

Τέλος επιστρέφουμε στην Αθήνα μετά από μία περιήγηση 10 ωρών περίπου.

Ενδεικτικό πρόγραμμα: (μπορεί να διαμορφωθεί σύμφωνα με τις δικές σας προτιμήσεις).

09:00: Αναχώρηση από την Αθήνα από το ξενοδοχείο σας.

10.00: Άφιξη στον τύμβο του Μαραθώνα (μισή ώρα περιήγηση)

12.00: Άφιξη στις Θερμοπύλες (μια ώρα περιήγηση)

13.00: Μεσημεριανό φαγητό

14.00: Άφιξη στις Παλταιές (μια ώρα περιήγηση)

17.00: Αφιξη στην Αθήνα στο ξενοδοχείο σας.

Σημειώστε οτι η φωτογράφιση επιτρέπεται σε όλη την περιοδεία. Συνίσταται να φοράτε άνετα ρούχα και παπούτσια. Προτείνονται ανεπιφύλακτα τα γυαλιά ηλίου και αντιηλιακό (τους καλοκαιρινούς μήνες).

Κράτηση - τιμές:

Οι τιμές διαμορφώνονται ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων που συμμετέχουν και το αυτοκίνητο που χρησιμοποείται.

Ενδεικτικά για τρία έως τέσσερα άτομα με αυτοκίνητο Mercedes A/C sedan taxi η τιμή ξεκινάει από 220€.

Σημαντικές παρατηρήσεις:

* Κατά την διάρκεια της οδήγησης στο εσωτερικό του οχήματος, οι οδηγοί παρέχουν σχολιασμό μόνο όταν αυτό κρίνεται ασφαλές. Η ασφάλειά σας αποτελεί την πρώτη μας προτεραιότητα.
* Η Ελλάδα έχει αυστηρούς νόμους και κανονισμούς σχετικά με την ξενάγηση σε αρχαιολογικούς χώρους. Για τον λόγο αυτό οι οδηγοί μας μπορούν να σας προσφέρουν σχόλια σχετικά με τις τοποθεσίες μόνο μέσα στο όχημα και πάντα εκτός αρχαιολογικών χώρων.
* Μόνο ξεναγοί με άδεια μπορούν να σας συνοδεύουν ή να σας καθοδηγήσουν στις τοποθεσίες που επισκέπτεστε. Αν θέλετε να έχετε προσωπικό ξεναγό παρακαλούμε να συμπεριλάβετε αυτό στο αίτημά σας και εμείς μπορουμε να το διευθετήσουμε. Βέβαια μπορείτε πάντα να χρησιμοποιέιτε τα αυτόματα συστήματα ξενάγησης των αρχαιολογικών χώρων.
* Οι οδηγοί θα σας αφήσουν όσο πιο κοντά είναι επιτρεπτό στους τόπους επίσκεψης και σύμφωνα με τους νόμους κίνησης της Ελλάδας. Στο ίδιο σημείο θα σας περιμένουν για την αναχώρηση.
* Οι τιμές περιλαμβάνουν όλους τους φόρους, καύσιμα, ασφάλεια και τέλη στάθμευσης. Δεν περιλαμβάνουν εισητήρια σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία καθώς και τα έξοδα φαγητού και φιλοδωρήματα.


* Τρόποι πληρωμής:

Η πληρωμή για την εκδρομή γίνεται σε Ευρώ στο τέλος του ταξιδιού σας. Μπορείτε επίσης να προ-πληρώσετε μέσω PayPal ή πιστωτικών καρτών (Visa - Mastercard - American Express). Απλά ενημερώστε μας μέσω e-mail αν θέλετε προπληρωμή.

Επιπλέον πληροφορίες

Επικοινωνήστε με την Taxipoint για να σχεδιάσουμε μαζί το εκδρομικό πακέτο που επιθυμείτε

Επικοινωνία